Zákaznická podpora:+420 724 769 532info@rukatech.cz

Kvalita ovzduší a vliv na lidské zdraví

Kvalita ovzduší je jeden ze základních faktorů ovlivňující zdraví a tím i psychickou pohodu každého z nás. Státy v celé Evropě se problematikou kvality ovzduší začaly intenzivně zabývat již v posledních desetiletích.

Zdrojem tohoto znečištění jsou hlavně průmyslová výroba, silniční doprava, zemědělství, emise při výrobě elektrické energie ale také nám dobře známé topení tuhými palivy. I přesto, že se státy v Evropě snaží proti tomuto znečištění podnikat různé kroky a opatření, kvalita vzduchu se zlepšuje jen velmi pomalu. Miliony lidi v Evropě tak denně dýchají toxický vzduch, který představuje nezanedbatelné riziko pro jejich zdraví. Podle studie Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) zemře ročně na následky znečištění ovzduší skoro půl milionu Evropanů. Pokud se podíváme na aktuální znečištění vzduchu pomocí měření EAA, uvidíme zde zřetelný trend ukazující podstatně horší kvalitu vzduchu ve střední a východní Evropě.


Vliv znečištěného vzduchu na lidské zdraví je již podrobně zdokumentován v mnoha studiích a výzkumech a proto je právem považován za jednoho z největších neviditelných zabijáků.

Co jsou to vlastně tedy ty škodliviny v ovzduší a jak je můžeme dělit?
Ve vzduchu se vyskytují znečišťující látky tuhého a kapalného skupenství. Obecně se dá říct, že tuhé znečišťující látky v ovzduší můžou být nazývány obecným pojmem prach, pokud není důležitý způsob, jakým vznikly. Jak už jste si mohli přečíst v našem článku o značení filtrů, tento prach je poté možné dělit podle velikosti částic:

Pokud dojde k vdechnutí prachu našim dýchacím ústrojím, záleží pouze na velikosti částic a schopnostech lidského těla, kde tyto částice dokáže zachytit. Částice velikosti větší než 10μm jsou zachyceny v horních cestách dýchacích. Částice menší než 10μm se už mohou dostat až za ústrojí hrtanu. Částice velikosti menší než 2.5μm mohou však doputovat až do plic a částice menší než 1μm mohou proniknout až do krevního řečiště a tím mohou napadat další vnitřní orgány a způsobovat smrtelná onemocnění.

Jak se tedy snažit omezit vdechování tohoto škodlivého jemného prachu? Bohužel tomu nejde úplně zabránit, protože tento jemný prach je ve venkovním prostředí přítomen všude okolo, jen ho prostě nevidíme a také se liší jeho koncentrace podle geografické polohy. Jiná koncentrace jemného prachu bude v Pekingu nebo v Praze, jiná koncentrace jemného prachu bude na malé vesnici na samotě u lesa.

Univerzálním řešením je filtr vysoké filtrační třídy
Pokud doma ale máme vzduchotechnický systém, máme možnost tento jemný prach podstatně redukovat, pokud jde o vnitřní klima našeho bytu nebo domu a to právě díky vzduchovému filtru s vysokou filtračními třídou. Jen takto jsme efektivně schopni zamezit tomu, aby se tento zdraví škodlivý jemný prach dostával do našeho vnitřního klimatu a ohrožoval tak naše zdraví.

V našich domovech trávíme stále více času a o to důležitější je zajistit si právě v těchto prostorech zdravé a vyrovnané vnitřní klima. Pokud tedy budeme uvažovat dle velikosti částic prachu, které jsou obsaženy ve vzduchu, jsou ty nejnebezpečnější částice velikosti menší než 2.5 µm, značené také jako PM2.5 a PM1. Až 80 % těchto škodlivých částic dokáže efektivně odfiltrovat náš vzduchový filtr RUKATECH SafeLuft Premium. Udělejte tedy krok správným směrem a vyměňte svůj stávající vzduchový filtr za filtr vyšší filtrační třídy.  Zajistíte si tak lepší vnitřní klima a podpoříte zdraví vaší rodiny, protože jí tím dáte možnost doma dýchat lepší vzduch.